HISTORIE

  

Humlebæk Tennisklub blev oprettet i sommeren 1957. Den stiftende generalforsamling blev holdt hjemme hos familien Marstand på Kystvej 19. Her blev højesteretssagfører Mogens Plesner valgt som formand og Vibeke Marstrand som kasserer. Familien Marstrand har igennem hele klubbens historie være en aktiv del af klublivet. Even og Vibeke Marstrand er således klubbens første æresmedlemmer.

Dengang var der mange sommerhuse i området (som ikke var udbygget vest for strandvejen), og en væsentlig del af klubbens medlemmer var sommerhusgæster.

Ved stiftelsen var der tre lerbaner, som lå hvor bane 1,2 og 3 nu ligger.  Der hvor bane 4 ligger i dag, var der en minigolfbane.

Den første røde bane blev indviet 1959. Familien Bjerre forpagtede de første mange år banerne af kommunen. Kontingentet var meget beskedent, men medlemmerne skulle betale for at leje banerne, hver gang de spillede. Familien boede i huset, som i dag er klubhus, idet de dog lejede den sydlige del af huset ud til sommergæster om sommeren.

Klubben meldte sig ind i SLTU og DTF kort efter stiftelsen og der har igennem årene været en meget livlig turneringsaktivitet. Medlemmer af klubben fra den tid husker, hvordan man betalte for at spille turneringer, men samtidig kunne tjene penge på at dømme andres kampe. Man fik 2 kr. pr. kamp, hvilket hurtigt kunne blive til en god forretning for juniorerne.

I klubbens tidlige år var der ikke organiseret træning. Nogle år kom en svensk træner, Hr. Lövenskjold og trænede alle børnene i en hel uge.

På trods af den beskedne træningsmængde var der rig aktivitet på anlægget og mange rigtig dygtige spillere.

Blandt disse kan nævnes, at Dorrit Wiig var juniordanmarksmester i double med Gitte Grage i ca 1958. Hendes far Henning Wiig og Erik Bjerre var danmarksmestre i herredouble og sidstnævnte tillige i mixdouble med Eva Munthe Fog. De repræsenterede dog ikke klubben på tidspunktet for deres titler. Erik Bjerre rejste i øvrigt  i sine unge dage – inden klubbens oprettelse - rundt sammen med Jørgen Ulrich, Torben Ulrich og Kurt Nielsen.

Efterhånden som Humlebæk by blev mere udbygget opstod behovet for bedre faciliteter.

I 1983 fik Humlebæk Tennisklub udvidet baneantallet, så man kom op på de 6 baner, der er i dag. Ønsket om en indendørs hal blev desværre ikke opfyldt, selvom der var flere tilløb hertil i 1980érne.

I den periode blev den sportslige intensitet omkring 1. holdet tillige større og større.

Det skyldes i høj grad en af klubbens nøglepersoner, Peter Holst. I en mangeårig periode gennem 80’erne, 90’erne og 00’erne fungerede Peter som cheftræner i Humlebæk. Han havde tidligere selv spillet på meget højt niveau i HIK, og med sin langvarige trænererfaring blev han en særdeles markant person i Humlebæk Tennis Klub. Under Peter blev der indlagt faste træningssessioner flere gange om ugen for klubbens bedste seniorer ligesom der blev arrangeret indtil flere træningsture til både Spanien, Italien, Frankrig og ikke mindst tennisbyen Båstad i Sverige som fast opstart til udendørssæsonen.

Gennem 80’erne og 90’erne rykkede Humlebæks 1. hold hastigt op gennem serierne og snart blev der spillet Sjællandsserietennis på banerne ved Bjerre Strand. Holdet bestod på det tidspunkt primært af en række rutinerede kræfter suppleret af et par få talentfulde juniorer. Efterhånden som et par af de ældre spillere på holdet trappede ned, fik Humlebæk dog sværere ved at holde pusten og i 1999 var det først i et drabeligt lokalopgør mod Nivå i sidste spillerunde, at holdet sikrede sig overlevelse i Sjællandsserien.

Året efter blev holdet imidlertid tilført nyt blod udefra. Flere yngre spillere med forskellig lokaltilknytning til området fandt sammen i Humlebæk, og det førte til en langvarig periode med øget fokus på elitetennis i klubben. Holdet fik stor succes i holdturneringen og etablerede sig hurtigt i toppen af 3.division, hvorfra det flere gange endda lugtede af oprykning. Holdet var en særdeles homogen og social trup, der med stor gejst omdannede holdkampene til rene publikumsmagneter. Selv til udekampe så langt væk som i Ishøj, Rødovre og endda i Slagelse var det ikke usædvanligt at adskillige Humlebæk-supportere tog med for at heppe på holdet.

Spillerne skaffede selv aftaler med de lokale butikker om at levere brød, pålæg, frugt, øl og sodavand mv. til kampene ligesom der blev indsamlet bunkevis af sponsorgaver til lodtrækning blandt tilskuerne. På denne vis fik holdet ligeledes selv indsamlet penge til finansiering af indendørsbaner i bl.a. Hørsholm, hvilket gjorde det muligt at tilmelde Humlebæk i den indendørs holdturnering. Også her blev det til stor succes, da klubben uden egen hal snart indtog 3.division. Noget tilsvarende er vist aldrig sket tidligere under DTF.

Størstedelen af spillerne på holdet var bosat i København, men pga. det store sammenhold i truppen havde de alligevel taget turen til Humlebæk flere gange om ugen for at træne og spille kampe. Spillertruppen holdt sammen frem til 2006, hvor et babyboom ramte holdet, og det langsomt blev sværere og sværere at få træning og holdkampe til at hænge sammen med familielivet. Samme år stoppede Peter Holst som træner i klubben, der ikke længere havde mulighed for at opretholde tennis på divisionsniveau i denne omgang.

Udover succesen i holdturneringen var højdepunktet i denne periodes elitetennis i Humlebæk måske de indendørs Sjællandsmesterskaber i 2004, hvor Humlebæk ved Sophie Engelsbak, Christian Theisen Schmidt (barnebarn til Vibeke og Even Marstrand) samt Anders Bagger i en meget stærkt besat turnering markerede sig usædvanligt flot med hele 2 guldmedaljer og 2 bronzemedaljer i Mesterrækken i henholdsvis Mixdouble, Herredouble,  Damesingle og Herresingle.
Humlebæk Tennisklub - Gl. Strandvej 77, 3050 Humlebæk - Spar Nord Reg.nr. 9056 konto 4577853059